April 16, 2009

New Zealand 2009 - Part 3

På turen til Fox Glacier stoppede vi i Wanaka og besøgte Puzzelworld. Stedet er har 4 rum hvor forskellige trick vises. I et af rummene er væggene fyldt med ansigter der kigger på en uanset hvor man står i rummet, virker helt syret. Et andet og nok det mest spektakulære rum er størrelses forholdene totalt hen i vejret. Står man i den ene side er man stor og står man i den anden side er man lille. Jeg har lagt nogle billeder op så man kan se det og jer har også forsøgt at tage nogle der viser hvordan det er lavet.
Vi fik frokost ved Wanaka søen og kørte videre mod Fox glacier op over bjergene. Nu ændre landskabet sig totalt, selvfølgelig er der bjergene men dem har vi jo set en del af. Forskellen er at nu er de ikke golde og bare som vi har set lige siden vi forlod Christchurch, nu er der regnskov over det hele og langt op af bjergene. Der må være meget stor forskel i klimaet på den ene side af bjergene i forhold til den anden side.
Vi ankommer til Fox Glaicer efter 5 timer i bil og overnatter så vi kan komme på Geltcher vandring dagen efter.

Fox Glaicier er en af New Zealands og måske en af verdens hurtigste gletscher Den flytter sig ca 1 meter om dagen og oppe på toppen af den, som er den del man kalder Is faldet, flytter den sig op til 5 meter om dagen. Den er 13 km lang og der falder 40 – 50 meter sne om året. For ca. 100 år siden var den op til 18 km så den har ligesom de fleste andre gletscher verden over tabt en del i længde. Godt nok er den vokset ca. 1 km over de sidste par men der rækker ikke i forhold til alt det den har tabt.

Vi får udleveret vandrestøvler, is sko til at montere på støvlerne når vi når op på Gletscheren og en rygsæk af vores Guider. Vi køre ud til foden at Gletcheren og bliver delt i 2 grupper. Vi havner i den “hurtige” sammen med alle de unge ikke så godt man da vi skal jo køre helt til Christchurch bagefter er det godt at komme forholdsvis tidligt ned.
Først skal vi vandre 20 min før vi er ved foden af bjerget, lige ved siden af fronten af gletcheren Derefter er der godt 800 trin op af bjergsiden inden vi er ved det sted hvor vi går in på glectheren.
Det er en hård tur op af bjerget og et sted går vi ca 100m på en 50 cm bred sti på bjergsiden med frit fald ned. Her er en kæde monteret i bjergvæggen som vi kan holde fast i mens vi passere og jer er sikker på at Ane holdt rigtig godt fast. Hun er ikke så god til højder så her bliver hun testet til det yderste.
Vi ankommer til Gletcheren efter godt en halvanden times vandring/klatring og monter de medbragte is sko under vandrestøvlerne.
Her er en fantastisk udsigt både ned i dalen men også op til toppen af bjerget. Vi vandre ca. En time på gletcheren og der er helt fantastisk. Vi spiser isen og samler vand op i en flaske til nedturen mens der bliver taget billeder.

Turen ned bliver lige så hård som turen op, lårbasserne bliver testet til det yderste og jeg skal love for at der var stille i bilen på vej til Christchurch bagefter. Igen ændre landskabet sig på turen op over bjergene til de golde og bare bjerge uden nogen form for vegetation.
Vi ankommer til Christchurch om aften efter endnu 5 timer i bil og håber at vejret holder til vores planlagte tur til Akaroa for at svømme med Hector delfiner.

Det tager ca. Halvanden time at køre til Akaroa fra Christchurch og vejret er med os. Den planlagte tur bliver ikke aflyst og vi skal nu udenfor bugten og i vandet og forhåbentlig se nogle delfiner meget tæt på.
Vi tager vores udleveret våddragt på og går om bord på båden som skal tages udenfor bugten. Da vi kommer derud skal vi lige have fundet nogle delfiner inden vi hopper i vandet. Det tager ikke mere end 15-20 min før vi ser de første og så er det bare med at komme ned i vandet.
For at tiltrække de legesyge delfiner skal vi synge og sige sjove lyde ned i vandet med vores snorkler og Christoffer får 2 små metalpinde som han skal slå hurtigt og stille sammen. Alt dette tiltrækker de nysgerrige og legesyge delfiner. Det skal vise sig ikke at være så let for guiderne er lige ved at give op og har faktisk hentet den første deltager ud af vandet da der pludselig sker noget.

Helt fantastisk kommer delfinerne helt hen til os og svømmer rundt imellem gruppen. Fed oplevelse og selvom jeg ikke har nogen form for tidsfornemmelse tror jeg det står på en en 30 min før vi skal tilbage til land. Endnu en rigtig oplevelse med dyrene i deres naturlige element og selvom man ikke må rører dem er det stadig fantastik

/Kaimer

ps. Billeder kommer så snart vi kommer hjem til Melburne