January 01, 2009

30. Dec – Tasmanien Devils

Endnu en dag i Cradle Mountain hvor vejret stadig ikke er alt for godt så det er godt vi skal videre i morgen da de har lovet sne!

I dag var vi i Cradle Mountain Devil center for at se og høre om de Tasmanske Djævle. For 10 år siden var der ca. 160.000 eksemplare af arten i Tasmanien men i dag er der kun ca. 60.000 tilbage. Årsagen er at de er angrebet af en helt specielt kræft sygdom der slår dem ihjæl. Det er den eneste kendte kræftsygdom der smitter og man har intet der kan hjælpe dyrene med at overleve den. Den Tasmansk djævle er ikke flok dyr og de slås, specielt hannerne, en del om både bytte men også hunnerne. Det gør at sygdommen spredes meget hurtig og man regner med at det vil tage ca. 10 år før arten er totalt udryddet.

Man forsøger, via et avls program, at sætte djævle ud i naturen, specielt djævle fra midt og vest Tasmanien da de ser ud til at være mere resistente imod sygdommen. På samme tid er der set ræve i naturen og de er en meget stor trussel ikke kun for djævle men også for mange andre arter på Tasmanien. Man har ellers holdt Tasmanine fri for Ræve langt op i 1990’erne men man er dog ikke helt sikker på hvornår de er blevet introduceret. På centeret for djævle fortæller man os at der er meget klare indicier på hvem og hvordan rævene er kommet og man er sikker på at det er gjort bevist. Der er dog ikke bevis nok til at man kan retsforfølge de ansvarlige.

Chancerne for at djævlene overlever er meget små og beregningerne siger at der skal sættes 5000 djævle ud i naturen for at de har en chance for at overleve og indtil nu er man kun nået til 500, så der er lang vej og man har kun 10 år til at nå det i.

Til aften kørte vi igen op i natur reservatet for at spotte dyr. Vi gik samme sted som dagen før og igen så vi en masse wombats. De kom helt hen til os og vi kunne nemt have rørt ved dem hvis vi ville. Men det må man ikke, så selvom Camilla var helt syg for at få lov til at kramme dem måtte vi nøjes med at kigge.
Onsdag skal vi til Launceston og bl.a holde nytår sammen med Mike og Vibeke som også er på Tasmanien og overnatter på samme campingplads som os nytårsaften.